Prendre exemple

Ahir vaig assistir a l’estrena dels documentals Rwanda. La reconciliació obligada i Guatemala. Rescatant la memòria. Els dos formen part de la sèrie ‘Després de la pau’, un projecte de Fora de Quadre i Contrast que té com a objectiu analitzar el procés de construcció de pau iniciat una vegada signada la “pau oficial”. Habitualment els periodistes/mitjans de comunicació abandonen l’escenari en el moment d’aquesta signatura de pau −real o simbòlica− i deixen d’informar de la qüestió. Assolir la pau, però, requereix un procés molt llarg i complicat que comença just llavors.

El cas de Guatemala m’era pràcticament desconegut, però no el de Rwanda, que ja fa molt de temps va despertar el meu interès. Tot i així, no deixa de sorprendre’m. Com poden conviure en pau víctimes i botxins? El genocidi és relativament recent, va tenir lloc el 1994, i la societat ja ha sigut capaç de fer un pas endavant. El 2001 van posar en marxa els tribunals gacaca, un sistema de tribunals comunitaris que tradicionalment resolien conflictes menors i que en aproximadament 10 anys van haver de jutjar prop de 2 milions de casos relacionats amb el genocidi. I ara, 18 anys després, les comunitats on conviuen en pau els uns amb els altres són una realitat.

És clar que com es pot comprovar al documental el procés no va ser perfecte −ni molt menys−, ni es podria traslladar a gaires societats, ni el dia a dia és fàcil per als rwandesos, especialment per a les moltes vídues que van deixar aquells dies. Podria aprofundir en tot això però no ho faré, perquè els rwandesos, habitants d’un petit país que no compta per a res en el panorama internacional, van entendre quina era la clau per iniciar un procés que els permetés avançar: reconèixer el que va passar. I això, que sembla tan simple, encara no s’ha fet en alguns països que presumeixen d’haver superat conflictes passats. Un, fins i tot, ha jutjat al jutge que s’ha atrevit a furgar-hi.

NOTA: Els dos primers capítols de la sèrie de documentals “Després de la pau” ja estan disponibles online: Bòsnia, la pau dividida / Líban, pacte de silenci

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *